לתהליך של גירושין יש השלכות רבות, ישירות ועקיפות, על כל בני המשפחה. גירושין מתרחשים כתהליך, ולא קורים ברגע אחד. בדרך כלל זמן רב לפני שעולה ההחלטה להתגרש הבית לא מתנהל על מי מנוחות, גם אם המתח בין ההורים לא ניכר כלפי חוץ. זה עשוי להיות נכון כי אחד ההורים או שניהם נמצאים במצוקה סביב עניינים הקשורים במערכת הזוגית, ואינם פנויים רגשית באופן מספק לילדים, או מכיוון שהילדים מרגישים שמשהו אינו מתנהל כשורה, והדבר מעורר בהם אי שקט וחרדה. ברור שכאשר המתח בין ההורים מוחצן ומתבטא במריבות שלהן חשופים הילדים המצב מורכב וקשה עוד יותר. לעיתים דווקא ההחלטה להתגרש היא זו שיכולה לטווח הארוך לשפר את מצבם של הילדים, למרות העובדה שההורים כבר אינם חיים יחד.
כך או אחרת, ההחלטה להתגרש והצורך לבשר לילדים אודותיה מקשים מאוד על הורים, השואלים עצמם מהי הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת, וכיצד ללוות את הילדים מבחינה רגשית לאחר מכן.
עולות גם שאלות רבות נוספות הקשורות לניהול המשפחה המתנהלת כעת בנפרד, בשני בתים, ולקשר עם הילדים בתוך חלוקת זמני השהות הספציפיים שנקבעה להורים עם ילדיהם.
פעמים רבות ההורים מצויים בתוך סכסוך קשה ומתקשים לקים דיאלוג ביניהם. בהקשר זה חשוב לציין שעל ההורים לעשות כל מאמץ לקיים תקשורת סבירה ביניהם גם בצל הגירושין והסכסוך. מחקרים מראים שאחד המשתנים החשובים ביותר בצמצום הנזק הנפשי לילדים כתוצאה מגירושין הוא היכולת של ההורים לשמור על קשר חיובי ביניהם לאחר הגירושין. במידה והדבר מתאפשר ויש נכונות מצד שני בני הזוג כדאי להגיע להדרכה שמטרתה להבנות דיאלוג פורה ומכבד ככל הניתן באשר לניהול העניינים המשותפים הקשורים בילדים.
Comments